Skip to main content

In de zoektocht naar duurzamere en kostenefficiënte energieoplossingen overwegen steeds meer mensen om zonnepanelen op hun woningen te installeren. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van 6 zonnepanelen en hoe verhouden deze zich tot de potentiële besparingen en milieuvoordelen? In deze blog duiken we dieper in de vraag: wat kosten 6 zonnepanelen, de factoren die deze beïnvloeden en waarom het een slimme investering kan zijn.

wat kosten 6 zonnepanelen op een schuin dak

Wat heeft invloed op de vraag, wat kosten 6 zonnepanelen?

Het type dak dat u heeft kan effect hebben op de kosten van de systemen. Hieronder zijn de verschillende daken en kosten daarvan uitgelegd. Dit heeft te maken met de verschillende types onderconstructie die beschikbaar zijn.

1. Platte Daken: Platte daken zijn ideaal voor zonnepanelen op commerciële gebouwen. Hier kunnen zonnepanelen op montagesystemen worden geplaatst die een optimale hellingshoek bieden voor maximale zonlichtopvang. De kosten zijn meestal lager omdat de installatie relatief eenvoudig is.

De onderconstructie van platte daken kost meestal rond de €80 per paneel.

2. Hellende Daken: Woningen met hellende daken zijn geschikt voor zonnepaneleninstallaties. De kosten zijn afhankelijk van de hellingshoek van het dak en of er aanpassingen nodig zijn voor een optimale oriëntatie. De meeste residentiële installaties vallen echter binnen een redelijk budget.

3. Dakpannen: Bij huizen met dakpannen kunnen zonnepanelen vaak boven op de dakpannen worden geplaatst. Dit minimaliseert de installatiekosten omdat er geen gaten in het dak zelf hoeven te worden geboord.

De onderconstructie voor zonnepanelen op dakpannen kost meestal rond de €50 per paneel.

4. Staaldaken: Metalen daken, zoals staaldaken, bieden stabiliteit en duurzaamheid. Ze kunnen iets duurder zijn om te installeren vanwege de speciale montagesystemen die nodig zijn om zonnepanelen veilig te bevestigen.

De onderconstructie voor zonnepanelen op staaldaken kost meestal rond de €50 per paneel.

5. Golfplaten: Daken met golfplaten hebben vergelijkbare eigenschappen als staaldaken. Ze vereisen ook speciale montagesystemen en installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit.

De onderconstructie voor zonnepanelen op golfplaten kost meestal rond de €60 per paneel.

Voorbeeld: U wilt 6 zonnepanelen op een golfplaten dak, dan zou dat voor alleen de onderconstructie €360 kosten.

wat kosten 6 zonnepanelen op een plat dak?

Het type omvormer dat u kiest heeft aanzienlijke invloed op de vraag: wat kosten 6 zonnepanelen?

de keuze van de omvormer is ook een belangrijke factor die de kosten van jouw zonnepanelen installatie kan beïnvloeden. Laten we eens kijken naar hoe het type omvormer invloed kan hebben op de kosten:

1. String Omvormers: String omvormers zijn de meest voorkomende en kosteneffectieve optie. Ze zetten de gelijkstroom (DC) die wordt geproduceerd door zonnepanelen om in wisselstroom (AC) die in jouw huis wordt gebruikt. Deze omvormers zijn betrouwbaar en geschikt voor de meeste residentiële installaties. De kosten variëren afhankelijk van het vermogen dat ze kunnen verwerken. Ook zijn er hybride varianten te koop waar later nog een thuis batterij op aangesloten kan worden, we gaan hier uit van de kosten van een hybride omvormer.

Een hybride string omvormer (Growatt MIN 2500TL-XH) voor 6 zonnepanelen kost: €520

2. Micro-omvormers: Micro-omvormers zijn kleiner en worden rechtstreeks onder elk zonnepaneel geïnstalleerd. Ze optimaliseren de energieopbrengst van individuele panelen, wat vooral gunstig is als jouw zonnepanelen in de schaduw kunnen komen te staan. Hoewel ze duurder zijn dan standaard omvormers, kunnen ze de efficiëntie van jouw systeem

Micro-omvormers (Enphase IQ8MC-72-M-INT) voor 6 panelen incl alle monitorings apparaten kosten: €1400

Het verschil tussen de kosten van een string omvormer of micro omvormers word steeds groter hoe meer panelen u wilt. Met 6 zonnepanelen zijn micro omvormers maar €700 duurder dan met een string omvormer, maar als u 12 zonnepanelen wilt kan dat al snel €1600 duurder zijn dan een string omvormer.

De Invloed van je Meterkast op de Kosten van Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een geweldige investering om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar voordat je zonnepanelen op je dak kunt installeren, moet je met enkele cruciale factoren rekening houden. Een van die belangrijke, maar vaak over het hoofd geziene, factoren is je meterkast. Ja, dat kastje in je huis waar de elektriciteit binnenkomt en wordt verdeeld.

1. 1-Fase vs. 3-Fase Meterkasten

Een van de eerste vragen die je installateur zal stellen, is of je een 1-fase of 3-fase meterkast hebt. Wat betekent dit eigenlijk? Welnu, het heeft te maken met de capaciteit van je elektrische aansluiting.

  • 1-Fase: De meeste huishoudens in Nederland hebben een 1-fase aansluiting. Dit is voldoende voor dagelijks gebruik, met een 1-Fase meterkast is het ook goedkoper om zonnepanelen te plaatsen omdat dan de omvormer ook 1 fase zal zijn.
  • 3-Fase: Een 3-fase meterkast biedt meer vermogen en is geschikter voor grotere zonnepanelen systemen. Als je al een 3-fase aansluiting hebt, is het belangrijk dat de zonnepanelen ook met een 3-fase omvormer worden aangesloten zodat u de zonnen stroom ook gebruikt op alle 3 de fase’s. Nog een voordeel van een 3-fase zonnepanelen systeem is dat u minder last zult hebben van net congestie. Let er dus goed op dat als u offerte’s aanvraagt dat het desbetreffende bedrijf ook rekening hiermee houdt, als zei dit niet doen heeft u misschien te maken met een onervaren bedrijf.

2. De Leeftijd van je Meterkast

Een ander belangrijk aspect is de leeftijd en staat van je meterkast. Als je meterkast verouderd is, kan het zijn dat deze niet voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en capaciteitseisen. In dat geval moet je de meterkast laten upgraden voordat je zonnepanelen kunt installeren.

Het upgraden van een meterkast is niet alleen een wettelijke vereiste voor veiligheid, maar het zorgt er ook voor dat je zonnepanelensysteem optimaal kan presteren. Een verouderde meterkast kan leiden tot stroomstoringen en prestatieverlies, wat je op lange termijn geld kan kosten.

Als uw groepenkast nog porseleinen stoppen heeft, dan zal deze vervangen moeten worden voor een nieuwe groepenkast.

Kortom:

De meterkast is een cruciaal onderdeel van je zonnepaneleninstallatie, en de kosten ervan kunnen invloed hebben op je totale investering. Het is belangrijk om dit aspect in overweging te nemen bij het plannen van je zonnepanelenproject. Een goede voorbereiding en samenwerking met een professionele installateur zorgen ervoor dat je meterkast voldoet aan de eisen en dat je zonnepanelensysteem soepel en efficiënt werkt.

Voorbeeld 3-Fase Groepenkast: Bij een 3-Fase aansluiten zullen de totale kosten van de string omvormer en de micro omvormers ongeveer met €250 tot €600 steigen.

Voorbeeld Groepenkast vervangen: Mocht het zo zijn dat uw groepenkast veroudert is dan rekent de een zonnepanelen installateur ongeveer €900, en omdat dit nodig is voor de zonnepanelen hoeft u hier ook geen btw over te betalen!

omvormer word opgehangen door een solar fusion medewerker

Het antwoord op de vraag: Wat kosten 6 zonnepanelen?

Wat kosten 6 Zonnepanelen | 1 Fase | hybride string omvormer van Growatt (serie geschakeld) | op dakpannen | Dat kost ongeveer €3.025.

Wat kosten 6 Zonnepanelen | 3 fase | Hybride string omvormer van Growatt (serie geschakeld) | op dakpannen| Dat kost ongeveer €3.600.

Wat kosten 6 Zonnepanelen | 1 fase | Micro omvormers van Enphase (parallel geschakeld) | op dakpannen | Dat kost ongeveer €3.780.

Wat kosten 6 Zonnepanelen | 3 fase | Micro omvormers van Enphase (parallel geschakeld) | op dakpannen | Dat kost ongeveer €4080.

Houd er rekening mee dat als uw meterkast is veroudert dat deze ook vervangen zal moeten worden en dan moet u rekening houden met extra kosten post van €900.