Skip to main content
solar fusion medewerker met een jinko 420wp zonnepaneel

Micro omvormer, even warm lopen op het onderwerp! (introductie)

In de wereld van zonne-energie zijn er verschillende soorten omvormers die een cruciale rol spelen bij het omzetten van de opgewekte gelijkstroom van zonnepanelen naar bruikbare wisselstroom voor ons elektriciteitsnet. Eén type omvormer dat steeds populairder wordt, is de micro omvormer. In deze blogpost zullen we je alles vertellen over wat micro-omvormers precies zijn en waarom ze een slimme keuze kunnen zijn voor jouw zonne-energiesysteem. Daarnaast zullen we dieper ingaan op de vijf grootste voordelen van micro omvormers ten opzichte van de traditionele string-omvormers.

Micro omvormer fabrikanten, welke zijn er?

In de wereld van micro omvormers zijn er twee merken die eruit springen als het gaat om betrouwbaarheid en prestaties: Enphase en APSystems. Deze twee bedrijven hebben een uitstekende reputatie opgebouwd in de zonne-energie-industrie dankzij hun geavanceerde technologieën en bewezen trackrecord. Laten we eens wat dieper ingaan op elk van deze merken en waarom ze als de meest betrouwbare opties worden beschouwd.

Enphase Micro Omvormer

Enphase Energy, opgericht in 2006, is een pionier op het gebied van micro omvormers en heeft sindsdien een leidende positie behouden in de branche. Wat maakt Enphase zo betrouwbaar? Hier zijn enkele redenen:

  1. Individuele Monitoring: Enphase micro omvormers bieden gedetailleerde monitoring op paneelniveau. Installatie-eigenaren kunnen via een gebruiksvriendelijk platform real-time prestatiegegevens van elk zonnepaneel bekijken. Dit maakt het gemakkelijk om problemen te detecteren en de systeemprestaties te optimaliseren.
  2. Hoge Efficiëntie: Enphase micro omvormers zijn ontworpen om de energieopbrengst van elk zonnepaneel te maximaliseren, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden. De combinatie van een hoge omzettingsrendement en de mogelijkheid om schaduweffecten te minimaliseren, zorgt voor een optimaal rendement.
  3. Betrouwbaarheid: Enphase heeft een uitstekende staat van dienst als het gaat om productbetrouwbaarheid. De micro omvormers worden uitvoerig getest en hebben robuuste garantievoorwaarden, waardoor gebruikers gemoedsrust hebben over de duurzaamheid van hun systeem.
  4. Flexibiliteit en Uitbreidbaarheid: Enphase-systemen kunnen gemakkelijk worden uitgebreid door eenvoudig extra micro-omvormers en zonnepanelen toe te voegen. Dit maakt het systeem flexibel en aanpasbaar aan de veranderende behoeften van de gebruiker.
  5. Uitvalpercentage van 0,05%
   Peter Halmans (marketing directeur Enphase Energy Europa): “Onze IQ-serie onderscheidt zich al jaar en dag qua kwaliteit. Ze gaan gewoon niet kapot. Niet veel leveranciers melden graag hun uitvalpercentage, maar wij zijn er juist trots op. Ons uitvalpercentage is namelijk slechts 0,05 procent en dat hebben we te danken aan onze hele slimme chip. Wij geven dan ook, als een van de weinigen in de industrie, 25 jaar garantie. Het is daarnaast ook een zeer veilige oplossing, omdat we al op het dak de DC omzetten naar AC.” Bron
micro omvormer van enphase in de handen van solar fusion medewerker

APSystems Micro Omvormer

APSystems is een ander toonaangevend merk op het gebied van micro omvormers, opgericht in 2009. Ze hebben snel naam gemaakt in de industrie dankzij hun innovatieve producten en betrouwbare prestaties. Hier is waarom APSystems micro omvormers als zeer betrouwbaar worden beschouwd:

  1. Twee-Weg Communicatie: APSystems micro omvormers bieden twee-weg communicatie tussen de omvormers en een monitoringssysteem. Dit maakt het mogelijk om real-time gegevens te ontvangen en eventuele problemen onmiddellijk op te sporen.
  2. Duidelijke Monitoring: APSystems biedt een gebruiksvriendelijk monitoringssysteem dat de prestaties van elk zonnepaneel in het systeem visualiseert. Hierdoor kunnen gebruikers hun systeemprestaties nauwkeurig volgen en optimaliseren.
  3. Robuust Ontwerp: De micro omvormers van APSystems zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de meest uitdagende omgevingsomstandigheden, zoals hoge temperaturen en vochtigheid. Hierdoor kunnen ze een lange levensduur behouden, zelfs in ruwe klimaten.
  4. Snelle Installatie: Het plug-and-play-ontwerp van APSystems micro omvormers maakt de installatie snel en eenvoudig. Dit bespaart tijd en moeite voor installateurs en eindgebruikers.
APSystems micro omvormer

Conclusie

Zowel Enphase als APSystems zijn gerenommeerde merken als het gaat om betrouwbare micro-omvormers voor zonnepanelen. Beide merken bieden geavanceerde technologieën, monitoring op paneelniveau en hoge energie-efficiëntie. Het kiezen tussen deze merken hangt vaak af van individuele voorkeuren, systeemvereisten en budget. Met zowel Enphase als APSystems kun je echter vertrouwen op hoogwaardige en duurzame micro-omvormers die je zonne-energiesysteem naar een hoger niveau tillen. Als je op zoek bent naar betrouwbare micro-omvormers voor jouw zonnepanelen, overweeg dan zeker deze twee toonaangevende merken. Met hun bewezen prestaties en betrouwbaarheid zul je niet teleurgesteld zijn in je keuze voor een efficiënte en duurzame zonne-energie-installatie

Wat zijn Micro Omvormers?

Micro omvormers zijn kleine, individuele omvormers die direct achter elk zonnepaneel worden geplaatst. In tegenstelling tot string-omvormers, die meerdere zonnepanelen in serie aansluiten en als één geheel werken, werken micro omvormers onafhankelijk van elkaar. Dit betekent dat elk zonnepaneel in een systeem zijn eigen micro omvormer heeft, wat resulteert in een gedecentraliseerd en modulair energiesysteem.

Voordelen van Micro Omvormers

  1. Individuele Monitoring en Optimalisatie

Een van de grootste voordelen van micro-omvormers is hun vermogen om elk zonnepaneel individueel te monitoren en optimaliseren. Met micro-omvormers kun je in realtime de prestaties van elk zonnepaneel volgen en problemen zoals schaduw, vuil of defecten snel identificeren. Dit leidt tot een efficiënter systeem en maximaliseert de energieopbrengst.

  1. Verbeterde Energieopbrengst

Dankzij de individuele monitoring kunnen micro-omvormers het “schaduweffect” minimaliseren, waarbij één schaduwrijk paneel de prestaties van de hele string beïnvloedt. Bij string-omvormers kan één schaduwrijk zonnepaneel de opbrengst van alle zonnepanelen in die string verminderen. Met micro-omvormers hebben schaduw en andere prestatiebeperkingen alleen invloed op het individuele paneel, waardoor je totale energieopbrengst toeneemt.

  1. Veiligheid en Brandveiligheid

Micro omvormers verminderen de DC-spanning op het dak omdat elke omvormer de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Dit vermindert het risico op elektrische schokken en verhoogt de brandveiligheid, vooral bij onderhoud of reparaties aan het systeem.

  1. Installatieflexibiliteit en Uitbreidingsmogelijkheden

Met micro omvormers kun je jouw zonne-energiesysteem gemakkelijk uitbreiden. Je kunt eenvoudig extra zonnepanelen toevoegen zonder dat dit invloed heeft op de bestaande omvormers. Dit geeft je de vrijheid om je systeem te laten groeien en aan te passen aan veranderende behoeften en omstandigheden.

  1. Lange Levensduur en Garantie

Micro-omvormers hebben over het algemeen een langere levensduur en worden vaak geleverd met langere garanties dan string-omvormers. Dit betekent dat je langer kunt genieten van je zonne-energiesysteem zonder je zorgen te maken over dure vervangingen. Op Micro-omvormers van Enphase zit een product garantie van maar liefst 25 jaar ten op zichten van de string omvormers met een productgarantie van 10 jaar.

Conclusie

Micro-omvormers bieden een scala aan voordelen ten opzichte van traditionele string-omvormers. Hun individuele monitoring, verbeterde energieopbrengst, veiligheidsvoordelen, installatieflexibiliteit en lange levensduur maken ze tot een aantrekkelijke keuze voor zonne-energie-installaties. Als je op zoek bent naar een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam zonne-energiesysteem, zijn micro-omvormers zeker het overwegen waard. Aarzel niet om een gespecialiseerde zonne-energie-installateur te raadplegen om te zien of micro-omvormers geschikt zijn voor jouw specifieke situatie en energiebehoeften. Ga voor een groenere toekomst met micro omvormers en haal het maximale uit jouw zonne-energiesysteem!

zonnepanelen in het Nederlandse landschap

Maar het aller belangrijkste is? een professionele installatie!

Het kiezen van een kwalitatief bedrijf is van essentieel belang om het beste resultaat en de hoogste kwaliteit te garanderen bij de installatie van zonnepanelen en micro-omvormers. Veel bedrijven moeten vaak een installatiepartij inhuren voor het montagegedeelte, wat soms kan leiden tot een verlies aan controle over de kwaliteit van het werk. Echter, bij Solar Fusion is dit een ander verhaal. Solar Fusion heeft alle aspecten van het installatieproces volledig in eigen handen, waardoor ze veel invloed kunnen uitoefenen om de kwaliteit op een uitzonderlijk hoog niveau te houden.

  1. Ervaring en reputatie: Solar Fusion heeft een uitgebreide ervaring in de zonne-energie-industrie en heeft een uitstekende reputatie opgebouwd bij klanten. Met talloze succesvolle projecten achter hun naam en positieve beoordelingen van tevreden klanten, kun je erop vertrouwen dat Solar Fusion de expertise heeft om jouw zonne-energieproject tot een succes te maken.
  2. Certificering en vergunning: Als een erkend en gecertificeerd bedrijf voldoet Solar Fusion aan alle wettelijke eisen en industrienormen voor het installeren van zonne-energiesystemen. Je kunt erop vertrouwen dat hun installaties worden uitgevoerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen.
  3. Expertise en technische kennis: Het team van Solar Fusion beschikt over diepgaande technische kennis en expertise op het gebied van zonne-energie en micro-omvormers. Ze kunnen je voorzien van deskundig advies op maat en oplossingen bieden die naadloos aansluiten bij jouw specifieke energiebehoeften.
  4. Garanties en service na verkoop: Solar Fusion biedt uitgebreide garanties op zowel hun producten als de installatie. Bovendien staan ze bekend om hun uitstekende service na verkoop, waardoor je altijd op hen kunt rekenen voor eventuele ondersteuning of problemen na de installatie.
  5. Lokale aanwezigheid: Als lokaal gevestigd bedrijf heeft Solar Fusion een sterke lokale aanwezigheid en betrokkenheid bij de gemeenschap. Dit betekent dat ze goed bekend zijn met de lokale omstandigheden en regelgeving, wat resulteert in een soepel verlopend installatieproces.

Bij het kiezen van Solar Fusion ben je verzekerd van een betrouwbare partner die jouw zonne-energieproject tot een succes zal maken. Met hun ervaring, certificering, technische kennis en toewijding aan kwaliteit en klantenservice, biedt Solar Fusion de beste oplossing voor het installeren van zonnepanelen en micro-omvormers met het hoogste rendement en duurzaamheid. Bovendien, doordat Solar Fusion het volledige montageproces in eigen handen heeft, kunnen ze een ongeëvenaarde kwaliteit waarborgen en ben jij verzekerd van een installatie die voldoet aan de hoogste standaarden.

Doe de bespaarcheck!

En ontvang vrijblijvend een offerte

Leave a Reply