Skip to main content
Zonnepanelen op het noorden

Bij het overwegen van de installatie van zonnepanelen denken veel mensen dat een dak op het zuiden gericht moet zijn om optimaal te profiteren van zonne-energie en zonnepanelen op het noorden geen zing hebben. Hoewel het waar is dat zuidelijk georiënteerde daken de beste opbrengst opleveren, betekent dit niet dat je geen zonnepanelen kunt installeren als je dak naar het noorden is gericht. In deze blogpost verkennen we de mogelijkheden en strategieën om het maximale uit zonnepanelen op het noorden te halen.

Hoewel zonnepanelen op het noorden minder zonlicht ontvangen in vergelijking met die op het zuiden, kunnen ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit produceren. Dit komt doordat zonnepanelen tegenwoordig steeds efficiënter worden en in staat zijn om ook diffuus licht op te vangen. Bovendien kan het plaatsen van zonnepanelen op het noorden voordelen bieden, zoals een gelijkmatigere energieproductie gedurende de dag. Dit kan vooral gunstig zijn voor huishoudens of bedrijven met een energievraag die niet sterk afhankelijk is van piekmomenten in de middag. Bovendien kan het plaatsen van zonnepanelen op het noorden helpen om de beschikbare ruimte op het dak optimaal te benutten, vooral in situaties waarbij het dak op het zuiden niet voldoende oppervlakte biedt. Dus, terwijl zonnepanelen op het noorden misschien niet de ideale optie zijn voor maximale opbrengst, kunnen ze nog steeds een rendabele en duurzame keuze zijn voor diegenen die willen profiteren van zonne-energie, zelfs in minder gunstige omstandigheden.

Begrijp de werking van zonnepanelen op het noorden

Hoewel zonnepanelen op het noorden minder direct zonlicht ontvangen dan panelen op het zuiden, kunnen ze nog steeds energie opwekken. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om diffuus licht op te vangen, wat betekent dat ze ook energie kunnen produceren wanneer de zon niet direct schijnt. Hoewel de opbrengst lager zal zijn, is het nog steeds mogelijk om zinvolle energiebesparingen te realiseren.

Optimaliseer de hellingshoek

Het aanpassen van de hellingshoek van de zonnepanelen kan helpen om de energieopbrengst te maximaliseren. Zonnepanelen op het noorden hebben meestal een hellingshoek die dichter bij de breedtegraad van je locatie ligt. Door de panelen naar een hoek tussen de 10 en 20 graden te kantelen, kun je profiteren van een betere blootstelling aan het zonlicht gedurende de dag.

Vergroot het aantal panelen

Om de totale energieopbrengst te verhogen, kun je overwegen om meer zonnepanelen te installeren dan je normaal zou doen op een dak met een optimale oriëntatie. Hoewel dit initieel een hogere investering vereist, kan het resulteren in een hogere jaarlijkse energieproductie en uiteindelijk in een kortere terugverdientijd.

Combineer met andere duurzame energiebronnen

Als je dak naar het noorden is gericht en je wilt toch je energievoetafdruk verkleinen, kun je overwegen om zonnepanelen te combineren met andere duurzame energiebronnen. Bijvoorbeeld, het installeren van een zonneboiler kan helpen om je warmwaterbehoefte te vervullen, terwijl een windturbine op je terrein extra elektriciteit kan genereren.

Maak gebruik van lokale stimuleringsmaatregelen

Verschillende regio’s en landen bieden stimuleringsmaatregelen en subsidies om de adoptie van zonne-energie te bevorderen. Informeer bij lokale overheden en energiebedrijven naar eventuele financiële voordelen die je kunt benutten bij de installatie van zonnepanelen. Deze steun kan helpen om de initiële kosten te verlagen en de terugverdientijd te verkorten.

Conclusie

Hoewel het ideaal is om zonnepanelen op het zuiden gericht te hebben, betekent een noordelijk georiënteerd dak niet dat je geen gebruik kunt maken van zonne-energie. Door de juiste strategieën toe te passen en het maximaliseren van de beschikbare zonuren, kun je nog steeds profiteren van duurzame energieopwekking en besparingen op je elektriciteitsrekening. Vergeet niet om professioneel advies in te winnen en offertes van verschillende installateurs te vergelijken om de beste oplossing te vinden die past bij jouw situatie.