Skip to main content
Difference between clean solar panels and dirty solar panels

Cleaning solar panels, you don’t have to, do you? Mythbust!

Als trotse eigenaar van zonnepanelen weet je hoe belangrijk het is om hun optimale prestaties te behouden. Net zoals je regelmatig je auto wast, verdienen je zonnepanelen ook aandacht om in topvorm te blijven. Het schoonmaken van zonnepanelen is niet alleen eenvoudig, maar het kan ook een aanzienlijke invloed hebben op hun efficiëntie. Volg deze vijf simpele stappen om je zonnepanelen een energieboost te geven en te laten stralen als nooit tevoren!

Stap 1: Veiligheid Voorop bij zonnepanelen schoonmaken!

Veiligheid is de belangrijkste prioriteit bij elk onderhoud aan je zonnepanelen. Voordat je begint, zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Als je panelen zich op een moeilijk bereikbare plek bevinden, hoog op het dak of in een zonnepark, overweeg dan om een professionele schoonmaakdienst in te schakelen. Ze hebben de ervaring en apparatuur zoals schoonmaak robots om de klus veilig en effectief te klaren.

Stap 2: Kies het Juiste Moment

Timing is alles bij het schoonmaken van zonnepanelen. Kies het juiste moment van de dag – bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de zonnepanelen niet oververhit zijn door direct zonlicht. Zo voorkom je dat het koude water een thermische schok veroorzaakt, wat microcracks kan veroorzaken.

Stap 3: Zonnepanelen schoonmaken? De Juiste Tools!

Zonnepanelen schoonmaken, je hebt er niet veel voor nodig. Een zachte telescoop borstel, een emmer osmosewater of gedestilleerd water en een spons zijn voldoende. Gebruik geen kraanwater – de mineralen en kalk kunnen de beschermende laag van je panelen beschadigen. Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddel de chemicaliën zullen de beschermlaag van de zonnepanelen beschadigen. Een zachte doek kan handig zijn voor de afwerking.

Stap 4: Voorzichtige Reiniging

Met je telescoop borstel en emmer water in de hand, zonnepanelen schoonmaken met lichte, cirkelvormige bewegingen. Oefen geen harde druk uit en vermijd harde borstels of sponzen die krassen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je eventueel vuil of hardnekkige vlekken voorzichtig verwijdert.

Stap 5: Regelmatige Controle

Zonnepanelen schoonmaken terwijl je het doet, neem even de tijd om ze grondig te inspecteren. Check op beschadigingen, vuil dat niet wil loskomen en andere mogelijke problemen. Als je merkt dat je dak veel stof, bladeren of vogelpoep verzamelt, kan vaker schoonmaken nodig zijn. Dit interval is goed om zelf te bepalen het is in ieder geval aan te raden elk jaar je zonnepanelen schoon te maken.

Door deze vijf simpele stappen te volgen, kun je je zonnepanelen in optimale staat houden en hun energieopbrengst maximaliseren. Een klein beetje zorg en aandacht kan een groot verschil maken in de lange levensduur en prestaties van je zonne-energiesysteem. Maak je zonnepanelen schoon en laat ze stralen met hernieuwde energie!

solar panels cleaning cleaning robot for solar panels from solar fusion


Masterful Solar Panel Cleaning: The Professional Method Unmasked

Wanneer het aankomt op het schoonmaken van zonnepanelen, is de expertise van een professional van onschatbare waarde. Hier is een diepgaand inzicht in hoe een professional te werk gaat, inclusief de details die het verschil maken:

  1. Safety First: Safety is at the top of a professional’s priority list. They use advanced equipment such as a spider aerial platform to safely work at heights without the risk of falling.
  2. Thorough Inspection: Before they begin the cleaning, the professional performs a thorough inspection of the solar panels. They identify dirt, dust, bird droppings and other contaminants that can affect performance.
  3. Custom Equipment: Professionals have specialized equipment at their disposal, including telescopic brushes and spider platforms. This allows them to work effectively and efficiently, even in hard-to-reach places.
  4. Optimal Timing: They understand the importance of timing. Professionals choose the right time of day, often early morning or late evening, to avoid thermal shock and microcracks.
  5. Hot Osmosis Water: A valuable asset professionals have is access to hot osmosis water. This eliminates the risk of thermal shock and ensures thorough cleaning without any danger to the solar panels.
  6. Delicate Cleaning: They use soft brushes to gently remove dirt and contaminants from the panels. Hard brushes are avoided to prevent damage.
  7. Expertise in Action: With precision and care, professionals thoroughly clean each panel. They remove even the smallest particles to ensure optimal performance.
  8. Final Touch and Inspection: After cleaning, they perform a final inspection to make sure the panels are spotless. Any stains or residues are removed with a soft cloth.
  9. Ongoing Safety: Throughout the process, professionals maintain their safety measures to ensure an accident-free procedure.  10. De combinatie van geavanceerde apparatuur, warm osmosewater en uitgebreide expertise maakt de professional een onmisbare partner bij het schoonmaken van zonnepanelen. Door te vertrouwen op professionals profiteer je van een optimale energieopbrengst, een langere levensduur van je panelen en de gemoedsrust van een veilige en correcte uitvoering.

   The Science of Flawless Solar Panels: How to Keep Yield High

   Zonnepanelen zijn de ruggengraat van je duurzame energievoorziening. Maar net zoals je een motor regelmatig onderhoudt voor topprestaties, vereisen zonnepanelen ook aandacht en zorg. We duiken dieper in de wereld van professioneel zonnepanelen schoonmaken, waarbij we de nuances van warm water, het vermijden van kraanwater en schoonmaakmiddelen, en de dreiging van thermoshocks en microcracks onthullen.

   solar panels on a barn roof near a windmill

   Het Belang van het Juiste Moment

   Timing is cruciaal als het gaat om het schoonmaken van zonnepanelen. Het optimale tijdstip voor reiniging is vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de zonnepanelen niet oververhit zijn door direct zonlicht. Door te vermijden dat koud water in aanraking komt met hete panelen, minimaliseer je het risico op thermoshocks – een snelle temperatuurverandering die microcracks kan veroorzaken, wat op de lange termijn de prestaties kan schaden.

   Warm Osmosewater: De Geheime Wapen

   Professionals weten dat warm osmosewater een kostbare troef is bij het schoonmaken van zonnepanelen. Dit zachte, verwarmde water verwijdert effectief vuil en verontreinigingen zonder het risico van thermoshocks. Dankzij speciale systemen kunnen experts dit warme osmosewater gebruiken en het hele jaar door ononderbroken zonnepanelen onderhouden.

   Kraanwater Vermijden als de Pest

   Een van de gouden regels: kraanwater vermijden. Waarom? Kraanwater bevat mineralen en kalk die de beschermende lagen van je zonnepanelen kunnen aantasten. Kalkvlekken kunnen zich ophopen en de opbrengst beïnvloeden. Kies in plaats daarvan voor osmosewater of gedestilleerd water, dat vrij is van deze schadelijke stoffen.

   Schoonmaakmiddelen: Beter Voorkomen dan Genezen

   Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen is een no-go. Deze chemicaliën kunnen niet alleen de beschermende lagen van je zonnepanelen beschadigen, maar ook onbedoelde krassen veroorzaken. Een zachte borstel, een emmer warm osmosewater en een spons zijn vaak voldoende om je panelen te laten stralen.

   De Dreiging van Microcracks

   Kleine scheurtjes, microcracks genoemd, kunnen zich onzichtbaar vormen door thermoshocks en andere factoren. Hoewel ze in het begin misschien niet merkbaar zijn, kunnen ze op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de opbrengst van je zonnepanelen. Door warm osmosewater te gebruiken en zorgvuldig schoon te maken, minimaliseer je het risico op microcracks.

   Nu je een dieper inzicht hebt in de finesses van professioneel zonnepanelen schoonmaken, ben je klaar om je zonnepanelen te laten stralen met maximale efficiëntie en opbrengst. Onthoud, veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop. Of je nu zelf schoonmaakt of een professional inschakelt, je zult de vruchten plukken van een zonnepaneelsysteem dat klaar is om de zonnestralen te vangen en om te zetten in duurzame energie.

Doe de bespaarcheck!

En ontvang vrijblijvend een offerte