Skip to main content

Enphase micro omvormer

Met de installatie van alleen zonnepanelen ben je nog niet klaar. Om zonnepanelen te kunnen gebruiken heb je één of meerdere omvormers nodig. Deze omvormers zetten de zonne-energie om in wisselstroom. Dat is de stroom die je gebruikt voor al je huishoudelijke apparaten. De  Enphase micro omvormer is een kleine omvormer die we onder ieder zonnepaneel plaatsen. Lees snel verder om meer te leren over de Enphase micro omvormer die Solar Fusion voor veel projecten gebruikt.

Verschil tussen de micro omvormer en de ‘normale’ omvormer

Het grote verschil tussen een micro omvormer en een ‘normale’ omvormer, zoals de Growatt hybride omvormer, is dat de micro omvormer onder ieder zonnepaneel wordt geplaatst. Dat noemen we een parallelgeschakeld systeem. Hierdoor hebben invloeden van buitenaf, zoals vuil, bladeren en schaduw, minder effect op de totale opbrengst van je zonnepanelen. Is er een paneel dat schaduw vangt? Dan heeft dat alleen invloed op de opbrengst van dat enkele paneel. Dat is een groot verschil met de omvormer van Growatt, waarbij de opbrengst van ieder paneel wordt bepaald door het slechtst renderende paneel. 

Voordelen van de Enphase micro omvormer

Wat zijn de voordelen van een Enphase micro omvormer? We zetten ze graag voor je op een rij.

Lage vervangingskosten

Wanneer je omvormer stuk gaat, moet je deze direct vervangen. Bij een centrale omvormer is dat erg duur. Bij de micro omvormer is het veel goedkoper om een van de omvormers te vervangen. 

Geen omvormer in huis nodig

Met de Enphase micro omvormer heb je aan een piepklein kastje genoeg: de Enphase Envoy. Deze plaatsen we meestal in je meterkast. Je hoeft dus niet tegen een grote, centrale omvormer in je huis aan te kijken. Ook maken centrale omvormers een vervelend geluid en geven ze warmte af. 

Enphase micro omvormer

Lange levensduur

De micro omvormer van Enphase gaat erg lang mee. Met een levensduur van 25 tot 30 jaar, mag je lang vertrouwen op goedwerkende zonnepanelen. De omvormers komen met maar liefst 25 jaar garantie. Dat sluit mooi aan op onze zonnepanelen, die ook 25 jaar garantie hebben. 

Ideaal voor daken met moeilijke omstandigheden

De Enphase micro omvormer maakt het mogelijk om zonnepanelen op daken met moeilijke omstandigheden te leggen. Ieder zonnepaneel krijgt een aparte micro omvormer, die de opbrengst van ieder zonnepaneel apart opslaat. Zo beïnvloeden de zonnepanelen elkaars productie niet. Schaduw, vuil en andere moeilijke omstandigheden hebben hierdoor minder invloed. Bovendien zijn de micro omvormers voorzien van een innovatieve burst technologie, waardoor ze meer energie produceren tijdens de ochtend, avond en in periodes met minder licht.

Individuele monitoring met de Enphase Enlighten app

In je meterkast hangt een klein kastje, de Enphase Envoy. De Envoy zorgt dat je Enphase micro omvormers goed presteren. Daarnaast verzamelt de Envoy gegevens en communiceert deze naar het Enphase Enlighten monitoringsportaal. Via de app heb je altijd inzicht in de opbrengst van je zonnepanelen. Doordat ieder zonnepaneel een aparte omvormer heeft, heb je inzicht in de individuele productie. Is er een probleem met één van je zonnepanelen of omvormers? Dan heb je dit direct door.

Een betrouwbare micro omvormer voor je zonnepanelen

Doordat de micro omvormers zelfstandig werken, zijn ze heel betrouwbaar. Als er een micro omvormer uitvalt, heeft dit geen invloed op het hele systeem. De Enphase micro omvormer zet de gelijkspanning per paneel meteen om naar wisselspanning. Dat is heel brandveilig.

Nadelen van de Enphase micro omvormer

Een groot nadeel van de Enphase micro omvormer is dat de kosten erg hoog zijn. Een enkele grote omvormer van Growatt is een stuk voordeliger. 

De plaatsing van de Enphase micro omvormer onder het zonnepaneel is bij een storing of defect onhandig. De installateur moet voor je op het dak klimmen. Hierdoor wordt de reparatie en vervanging een stuk moeilijker en kostbaarder. 

Ook zijn er voor de installatie van een zonnepanelensysteem met Enphase micro omvormers veel meer onderdelen nodig. Denk hierbij aan alle individuele micro omvormers, het Enphase kastje in de meterkast, alle bijbehorende kabels en een batterij om de zonne-energie in op te slaan. Daar betaal je meer voor, maar dat betekent ook dat er meer onderdelen zijn die kapot kunnen gaan.

Alternatief voor de micro omvormer van Enphase

Heb je geen schaduwval of andere omstandigheden die de opbrengst van de panelen beïnvloeden? Dan is een stringomvormer, zoals de Growatt omvormer een goede keuze. 

Krijg extra advies van een expert

Het kiezen van de juiste omvormer is moeilijk. Je moet rekening houden met veel aspecten, zoals de ligging van je zonnepanelen, schaduwval, het kostenplaatje en de veiligheid. Solar Fusion heeft al op veel daken gestaan en weet precies welke omvormer past bij je zonnepanelen. Wij adviseren je graag over je complete zonnepanelen-installatie. Wij letten hierbij goed op je dak en je meterkast. Zo werken we samen op een veilige manier aan een groene toekomst en besparen we op je energierekening.

Geef je installatie uit handen aan Solar Fusion

Solar Fusion heeft al meer dan duizend klanten van een zonnepanelensysteem voorzien. Dagelijks staan we op grote en kleine daken om alles netjes af te werken. Wij werken niet alleen met de beste materialen, maar hebben ook échte vakmannen in dienst. Onze installateurs zijn hoogopgeleid en worden regelmatig bijgeschoold. Ons doel is werken aan een groene toekomst voor iedereen.

Wij plannen maar één installatie per dag in. Dat betekent dat onze installateurs de hele dag bij jou blijven. Ze werken door tot de installatie goed werkt en alles netjes is. We helpen je bij alles: van de installatie van de omvormer tot het koppelen van de app. Zo heb je direct inzicht in de opbrengst van je zonnepanelen. Merk je achteraf dat er iets niet werkt? Dan zijn we binnen no-time bij je om het vakkundig op te lossen.

Zonnepanelen zonder zorgen

Bij Solar Fusion vind je alle expertises onder één dak. We adviseren, kopen de beste producten in en installeren ze voor je. In tegenstelling tot andere aanbieders werken we niet met externe partijen. Wij hebben ons eigen personeel in dienst. Hierdoor hebben we meer controle over de kwaliteit en betrouwbaarheid van ons werk. 

Komen we je zonnepanelen installeren? Dan zorgen we dat alles binnen één werkdag af is. Zo zit je niet langer dan nodig in de rommel. Wij hebben geen 9-tot-5-mentaliteit en maken de klus graag ‘s avonds voor je af. Tijdens het hele proces letten we goed op de veiligheid. Hierdoor adviseren we soms om een extra stroomgroep te laten installeren. Zo garanderen we dat je zonnepanelen ook in de toekomst goed werken.

Ga voor de complete oplossingen van Solar Fusion

Zonnepanelen nodig? Wij regelen alles voor je, zodat je snel geniet van je nieuwe installatie. We werken niet met standaardoplossingen, maar kijken naar jouw unieke situatie. Hierdoor bieden wij je altijd een zonne-energiesysteem dat bij je past.

Vraag direct een offerte aan

Ga voor een duurzame toekomst en vraag een vrijblijvende offerte aan voor je zonnepaneleninstallatie. Binnen twee werkdagen ontvang je een advies op maat in je mailbox.