Skip to main content

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Je woning beschikt over een plat dak en je overweegt om zonnepanelen te installeren. Omdat zonnepanelen weersomstandigheden zoals harde wind en regen moeten kunnen doorstaan, wordt er bij de installatie vaak gekozen voor het aanbrengen van ballast. Deze zware tegels, betonblokken, stenen of grind houden de panelen op hun plek. 

Je kunt je voorstellen dat ballast van grote invloed is op het draaggewicht van je dak. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak zonder ballastLees verder om te zien hoe ballastvrij monteren werkt en met welke de voordelen en mogelijke risico’s dit gepaard gaat.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee, zonnepanelen op tankstation, ballast

Zonnepanelen op plat dak: waar moet je op letten?

Let op de volgende factoren bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak: 

1. De afstand van de dakrand tot de zonnepanelen. Vanwege de veiligheid en windbelasting op de panelen, geldt er een no-go zone langs de rand van het platte dak. Zorg ook voor voldoende afstand tussen de panelen.

2. Dakbedekking: is dit geschikt voor de plaatsing van panelen.

3. Het gewicht van de zonnepanelen en het draagvermogen van je platte dak. Soms kan ballast een te zware belasting op het dak vormen.

4. Optimale legrichting en hellingshoek van de zonnepanelen voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Let daarbij ook op de schaduwen die ontstaan bij de plaatsing van de panelen. Soms zijn oost-west gerichte panelen aantrekkelijker dan panelen gericht op het zuiden.

ballast

Wat houdt ballastvrij monteren van zonnepanelen in? 

wat levert een zonnepaneel op werknemer solar fusion bezig met het verplaatsen van een zonnepaneel

Op een plat dak is voldoende structurele stabiliteit en draagkracht nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook moet de aanwezige dakbedekking geschikt zijn voor de montage. Als de dakconstructie niet sterk genoeg is voor het extra gewicht van zonnepanelen met ballast, kun je ballastvrij monteren overwegen. 

Bij ballastvrij monteren van zonnepanelen wordt gewerkt met een montageframe, dakankers en dakconsoles. De panelen worden daarmee direct in de dakconstructie verankerd. 

Waarom en wanneer is kiezen voor ballastvrij monteren verstandig?

Er zijn verschillende situaties waarbij ballastvrij monteren van zonnepanelen een verstandige keuze is: 

  • Het dak heeft onvoldoende draagkracht voor het extra gewicht van de ballast. 
  • Je hebt een klein plat dak. Door te kiezen voor de oost-west-opstelling en geen ballast kun je ruimte bieden aan meer panelen.
  • Je dakbedekking is niet geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen met ballast. 

Het montagesysteem van ballastvrije zonnepanelen leidt niet tot extra druk op de dakconstructie, dakbedekking en eventuele isolatie. Ook blijven belangrijke functionaliteiten van je dak behouden. Denk aan de waterafvoer en isolatie. En natuurlijk doorstaan je zonnepanelen moeiteloos iedere storm, doordat ze direct verankerd zijn in je dakconstructie.

zonnepanelen op een plat dak

Welk type montagesysteem is geschikt voor zonnepanelen op een plat dak zonder ballast? 

Bij het monteren van zonnepanelen zonder ballast op een plat dak is het belangrijk om te kiezen voor het juiste type montagesysteem. Het ballastvrije montagesysteem wordt direct op het dak bevestigd. Hierdoor is extra gewicht niet meer nodig om de zonnepanelen op hun plaats te houden en voorkom je lekkages.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

zonnepanelen op deels plat en schuin dak.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel zonnepanelen er op een plat dak passen. Dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van het dak, de draagkracht van het dak, de hellingshoek van de panelen en de schaduwval. 

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen in Nederland is ongeveer 35°. Op een plat dak resulteert deze helling in veel schaduw. Dat betekent dat je meer afstand tussen de panelen moet houden, waardoor er minder panelen op het dak passen. Je kunt ook voor een lagere hellingshoek kiezen, zodat je wel meer zonnepanelen kwijt kunt. 

Daarom ligt de hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak vaak tussen de 10 en 15°. Doordat er minder schaduwval optreedt, kunnen de panelen dichter bij elkaar staan. Zo compenseer je het verlies in zonne-energie ten opzichte van de hogere hellingshoek. 

Welk soort plat dakbedekking is geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op de meest voorkomende soorten plat dakbedekking worden geplaatst. Veelvoorkomende materialen op platte daken zijn bitumen of dakleer, EPDM, pvc en Thermoplastisch polyolefine (TPO). Om lekkage en beschadigingen te voorkomen, is het belangrijk om altijd een professional te raadplegen over wat het juiste montagesysteem voor jouw soort dakbedekking is. 

In tegenstelling tot reguliere montagesystemen, kunnen zonnepanelen zonder ballast op vrijwel alle dakbedekkingen en constructies geplaatst worden. Zoals bitumen, EPDM, pvc en TPO, maar ook houten, betonnen en stalen daken. 

twee werknemers solar fusion achter beeldscherm aan het werk

Verschillen tussen zonnepanelen schuin en plat dak

Werknemers Solar Fusion bezig met het monteren van zonnepanelen

Ben je nieuwsgierig naar de verschillen tussen zonnepanelen op een schuin en plat dak? We zetten een aantal belangrijke elementen op een rij:

  • Oriëntatie: de oriëntatie van een schuin dak is van grote invloed op je energieopbrengst. De voorkeur gaat uit naar zonnepanelen op het zuiden of met oost-west oriëntatie. Daarbij plaats je zonnepanelen op beide zijden van het dak en profiteer je zowel van de ochtendzon als middagzon. 

Op een plat dak kies je zelf de gewenste oriëntatie. Het voordeel van een oost-west-opstelling is dat je meer panelen kwijt kunt, omdat je minder last hebt van schaduwval. 

  • Helling: de helling van je schuine dak bepaalt ook hoeveel zonne-energie je opwekt. Op een plat dak kies je zelf de gewenste helling. Zoals eerder beschreven, wordt er vaak gekozen voor een lagere hoek, zodat er meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden. 

De voor- en nadelen van zonnepanelen zonder ballast op een plat dak 

Je weet inmiddels al heel wat over het installeren van zonnepanelen zonder ballast op een plat dak. Tijd om de voor- en nadelen overzichtelijk op een rij te zetten.

Wat zijn voordelen van het niet gebruiken van ballast bij de installatie van zonnepanelen? 

Gewicht: zonnepanelen zonder ballast leveren minder druk op de draagkracht van je dak. 

Stormgevoelig: dankzij de stevige verankering in je dak, doorstaan zonnepanelen zonder ballast vrijwel iedere storm. 

Dakconstructie: er zijn geen aanpassingen in de dakconstructie vereist, waardoor bij montage geen lekkage in het dak ontstaat. 

Kosten: vaak profiteer je van lagere installatiekosten, doordat het werken op plat dak gemakkelijker en daardoor sneller gaat.

Zichtbaarheid: zonnepanelen op een plat dak bieden een strak aanzicht en zijn soms nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. 

medewerker van solar fusion plaatst zonnepaneel op een verhuislift

Wat zijn nadelen of risico’s van het niet gebruiken van ballast? 

  • Dakconsoles voor de verankering van zonnepanelen zonder ballast zijn vaak kostbaarder dan montagesystemen met ballast. 
  • Om schaduwval te voorkomen wordt gekozen voor een beperkte hellingsgraad op een plat dak. Dit leidt tot een lagere opbrengst van zonnepanelen in vergelijking met panelen op een schuin dak. 
  • De zonnepanelen zouden gevoeliger kunnen zijn voor windbelasting. 

Wat zijn de kosten en het rendement van zonnepanelen op een plat dak in vergelijking met traditionele installaties?

Ben je nieuwsgierig naar de kosten en het rendement van zonnepanelen zonder ballast op een plat dak? Je hoort vaak dat zonnepanelen op een schuin dak op het zuiden de meest wenselijke situatie zijn. Maar ook met zonnepanelen zonder ballast op een plat dak profiteer je van hoge zonne-energieopbrengsten. 

We zetten het nog een keer overzichtelijk op een rij:

  • Sommige installateurs rekenen lagere installatiekosten, omdat ze eenvoudiger en efficiënter kunnen werken op een plat dak dan op een schuin dak. Anderzijds liggen de kosten voor ballastvrije montagesystemen vaak weer hoger dan de montagesystemen met ballast of voor zonnepanelen op een schuin dak. 
  • De ideale hoek voor zonne-energie in Nederland ligt rond de 35°. De meeste schuine daken hebben een hoek tussen de 20 en 50°. Ballastvrije zonnepanelen op een plat dak staan vaak in een hoek van 10 tot 15° afgesteld. 
  • Hoewel je met een hogere hellingshoek op een plat dak in theorie meer rendement per paneel haalt, gooit de schaduwval die hierbij ontstaat roet in het eten. Door te kiezen voor een lagere hellingshoek kun je meer panelen kwijt en compenseer je daarmee het rendementsverlies ten opzichte van een schuin dak. 
Solar Fusion

Meer weten over ballastvrije montage van zonnepanelen?

Wil je meer weten over het ballastvrij monteren van zonnepanelen? De experts van Solar Fusion vertellen je er graag alles over. Neem contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vraag direct een offerte aan

Ga voor een duurzame toekomst en vraag een vrijblijvende offerte aan voor je zonnepaneleninstallatie. Binnen twee werkdagen ontvang je een advies op maat in je mailbox.