Skip to main content
zonnepaneel aiko glas glas 445wp tillen solar fusion

Hier moet je op letten

Levensduur van zonnepanelen

Overweeg je de aanschaf van zonnepanelen voor het opwekken van groene energie? Dan ben je vanzelfsprekend nieuwsgierig naar de levensduur van zonnepanelen. Het is immers een flinke investering, waarvan je zeker wilt weten dat je deze terugverdient.

Goed nieuws: meestal verdien je zonnepanelen binnen 3 tot 6 jaar terug, terwijl de levensduur van zonnepanelen aanzienlijk hoger ligt. Welke factoren spelen een rol bij de levensduur, welke problemen kunnen zich voordoen en hoe verleng je de levensduur van jouw zonnepanelen?

Levensduur

Hoelang gaan jouw zonnepanelen gemiddeld mee?

Gemiddeld gaan zonnepanelen rond de 25 jaar mee. En eigenlijk functioneren de panelen zelfs na die tijd nog steeds, maar dat betekent niet dat de panelen nog optimaal energie leveren. Om dat goed te begrijpen, bespreken we het verschil tussen de economische en technische levensduur van zonnepanelen.

Economische levensduur

Gemiddeld gaan zonnepanelen rond de 25 jaar mee. En eigenlijk functioneren de panelen zelfs na die tijd nog steeds, maar dat betekent niet dat de panelen nog optimaal energie leveren. Om dat goed te begrijpen, bespreken we het verschil tussen de economische en technische levensduur van zonnepanelen.

De kwaliteit van ieder zonnepaneel verslechtert jaarlijks beetje bij beetje. Dat is een feit, dit geldt voor alle merken zonnepanelen. Er wordt ook wel gesproken over degradatie. Het betekent dat zonnepanelen in de loop van de tijd langzaam vermogen verliezen, waardoor ze steeds minder elektriciteit produceren.

Degradatie treedt onder meer op door veranderingen in de lichtgevoelige materialen van de panelen. Maar ook door blootstelling aan externe omgevingsfactoren, zoals zonlicht, vocht, temperatuurveranderingen en luchtvervuiling.

Degradatie

Bij de aanschaf van zonnepanelen kom je het begrip degradatie tegen als percentage. Een degradatie van 0,4% of 1% per jaar verwijst naar het jaarlijkse verlies van het oorspronkelijke vermogen. Gemiddeld is na 25 jaar nog zo’n 80% van het oorspronkelijke vermogen behouden. Een paar rekenvoorbeelden:

  • Degradatie 0,25%, vermogen na 25 jaar: 94%
  • Degradatie 1%, vermogen na 25 jaar: 75%

Bij de economische levensduur van zonnepanelen kijken we naar factoren zoals elektriciteitsopbrengst, maar ook installatiekosten en onderhoudskosten. Met de invloed van degradatie in gedachten, geven de meeste fabrikanten hun zonnepanelen een economische levensduur van zo’n 25 jaar.

Technische levensduur zonnepanelen

De technische levensduur van zonnepanelen ligt een stuk hoger dan de economische levensduur. Zo bestaan er zonnepanelen van tientallen jaren oud, die nog steeds energie opwekken. Functioneel of technisch werken de zonnepanelen dus misschien wel 50 jaar.

Door de degradatie en slijtage zijn oude zonnepanelen niet altijd meer aantrekkelijk. Doordat de technologie rondom zonnepanelen zich razendsnel ontwikkelt, ligt het vermogen van nieuwere panelen steeds hoger. In de toekomst wordt een minimale economische levensduur van 30 of 40 jaar verwacht, maar dat is momenteel nog niet bereikt.

Solar Fusion

Bespaar gemiddeld €1.000 per jaar!

Bij Solar Fusion, waar we slim de zon vangen, is het niet alleen de zon die straalt! Stel je voor: met slechts 10 panelen geven we je niet alleen een boost aan duurzame energie, maar ook een knallende besparing van gemiddeld €1.000. Dat is geld waar je een stralende glimlach van krijgt!

Vraag offerte aan
Solar Fusion

Welke factoren zijn van invloed op de levensduur van zonnepanelen?

De belangrijkste factor die de levensduur van uw zonnepanelen bepaalt, is de kwaliteit van de panelen. Dit is van directe invloed op de prestaties van uw pv-zonnepanelen. Panelen van hogere kwaliteit vormen daarom een duurzamere keuze.

Dat komt bijvoorbeeld doordat hoogkwalitatieve zonnepanelen beter bestand zijn tegen degradatie en slijtage. De robuuste materialen kunnen beter extreme weersomstandigheden weerstaan zonder schade op te lopen.

Ook kunnen zonnepanelen van hoge kwaliteit meer elektriciteit genereren, waardoor ze voor een hoger rendement zorgen. Dat komt doordat ze van de nieuwste technologieën gebruikmaken om zonne-energie op te wekken. Het gebruik van hoogwaardige materialen en strenge kwaliteitscontroles resulteert tot slot in minder storingen en defecten.

Welke problemen kunnen optreden met jouw zonnepanelen?

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen wanneer je zonnepanelen hebt. Toch hebben deze vaker te maken met de zonnepaneleninstallatie, dan met de pv-panelen zelf. Denk aan de omvormer, montageset en bekabeling.

hier installeert een solar fusion medewerker de growatt omvormer op een brandwerende plaat

Omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Daarom is bij iedere zonnepaneleninstallatie een omvormer nodig, die de zonne-energie omzet naar wisselstroom. Sommige omvormers hebben een veel kortere levensduur dan de panelen, waardoor je deze vaker moet vervangen.

Wel is er een groot verschil tussen seriegeschakelde omvormers en parallelgeschakelde micro-omvormers. Daar waar seriegeschakelde omvormers zo’n 10 tot 15 jaar meegaan, kunnen micro-omvormers wel 25 tot 35 jaar meegaan.

Montageset en bekabeling

De montageset en bekabeling vormen twee essentiële onderdelen van de zonnepaneleninstallatie. Het montagesysteem zorgt ervoor dat de zonnepanelen worden bevestigd op de ondergrond. De bekabeling is natuurlijk onmisbaar om de opgewekte stroom te gebruiken.

Gedurende de levensduur van zonnepanelen, treden er soms problemen op met de montageset en bekabeling. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een vakkundige, betrouwbare installateur van zonnepanelen met veel kennis van zaken. Dan profiteer je niet alleen van optimale prestaties op het gebied van energie, maar wordt ook de veiligheid gegarandeerd.

Zonnepanelen plaatsen op dak in purmerend

Weersomstandigheden

Verwacht je dat jouw zonnepanelen veel zware weersomstandigheden te verduren krijgen? Denk aan hagel, sneeuw, windstoten of extreme temperaturen. Dan is het goed om te weten dat zonnepanelen gemaakt zijn om deze weersomstandigheden te doorstaan.

Een harde laag glas beschermt de zonnecellen, waardoor stormschade eigenlijk zelden voorkomt. Wel geldt: hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen, hoe beter de bescherming tegen weersinvloeden.

Vuil

Vuildeeltjes hebben invloed op de energieprestaties van zonnepanelen. Zo kan de blokkering van zonnecellen door vogelpoep, stof en ander vuil leiden tot een lagere energieopbrengst. De statische lading van zonnepanelen kan de opeenhoping van vuil en stof nog eens verergeren.

Daarbij kan de viezigheid ook zorgen voor een temperatuurstijging van de panelen. Doordat de panelen minder efficiënt werken, raken ze oververhit. Dit leidt niet alleen tot verminderde prestaties, maar verkort ook de levensduur.

Daarom is regelmatig schoonmaken belangrijk. Reiniging van zonnepanelen moet uiterst zorgvuldig gebeuren, om beschadiging van de zonnecellen te voorkomen. Beschadiging zou natuurlijk alleen maar bijdragen aan een kortere levensduur!

zonnepanelen schoonmaken,Verschil tussen schone zonnepanelen en smerige zonnepanelen

Tips

Wat kun je zelf doen om de levensduur van zonnepanelen te verlengen?

We hebben de meestvoorkomende problemen tijdens de levensduur van zonnepanelen besproken. Wat kun je nu zelf doen om ervoor te zorgen dat de panelen langer meegaan? We zetten een aantal tips op een rij.

1. Kies kwaliteit

De eerste tip voor een lange levensduur van zonnepanelen is: kies voor kwaliteit. Bij kwalitatieve panelen is het jaarlijkse verlies aan vermogen zo laag mogelijk. Bedenk wel dat degradatie nooit helemaal voorkomen wordt, bij welk merk dan ook.

2. Regelmatig onderhoud en reiniging

Minder energieopbrengst en mogelijk een kortere levensduur: vuile zonnepanelen zijn funest voor jouw investering. Daarom is het belangrijk om jaarlijks onderhoud en reiniging te plegen. Maar daar komt nogal wat bij kijken.

Misschien zijn de panelen lastig bereikbaar op het dak, waardoor veilig schoonmaken moeilijk is. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor een juiste reiniging. Je mag absoluut geen schoonmaakmiddelen en kraanwater gebruiken. Deze tasten de beschermende laag op de zonnepanelen aan!

Voor het schoonmaken van zonnepanelen heb je osmose water of gedestilleerd water en een spons of zachte telescoopborstel nodig. Wil je zeker weten dat de reiniging van de zonnepanelen goed gebeurt? Dan is het verstandig om een professionele schoonmaakdienst in te huren.

3. Economische levensduur voorbij? Vervangen!

Is de economische levensduur van de zonnepanelen voorbij, maar de technische nog niet? Dan kun je er toch voor kiezen om de oude panelen te vervangen. Dankzij het tempo van de technologische ontwikkelingen hebben nieuwe panelen een veel hoger rendement dan de huidige zonnepaneleninstallatie.

4. Vakkundige installatie

Omdat er tijdens de levensduur van zonnepanelen problemen kunnen optreden met de montageset en bekabeling van de zonnepaneleninstallatie, adviseren we om te kiezen voor een vakkundige installatie en montage. Kies een betrouwbare partner met hoogopgeleide technici en kennis van zaken.

5. Garantie

Kies tot slot voor zonnepanelen met een goede garantie. Vaak zien we een onderscheid tussen productgarantie en vermogensgarantie. Productgarantie geldt op de zonnepanelen zelf, deze ligt gemiddeld rond de 10 jaar.

Met de vermogensgarantie garandeert de fabrikant dat de panelen na een bepaalde periode nog steeds een minimaal percentage vermogen hebben. Vindt er sneller degradatie plaats dan de fabrikant garandeert? Dan profiteer je wellicht van verplichte vervanging of reparatie door de fabrikant.

Kies Solar Fusion

Kies lange levensduur zonnepanelen

Solar Fusion staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Bij ons ben je aan het juiste adres voor zonnepanelen met een lange levensduur. Ons team van deskundige professionals staat garant voor een zorgeloze levering en vakkundige montage van jouw zonnepaneleninstallatie.

Daarvoor werken wij uitsluitend met producten van de hoogste kwaliteit. Wij leveren Jinko N-type panelen voor een hoger vermogen per vierkante meter. Met een degradatie van slechts 0,4% biedt Jinko Solar een uitzonderlijke vermogensgarantie van 87,4% over 30 jaar. En dan geldt op de zonnepanelen ook nog een productgarantie van 25 jaar.

Binnen 2 minuten verzonden

Vraag direct een offerte aan

Ga voor een duurzame toekomst en vraag een vrijblijvende offerte aan voor je zonnepaneleninstallatie. Binnen twee werkdagen ontvang je een advies op maat in je mailbox.

Hier komt een chapeau

Wat onze klanten vertellen